27.12.13

6 Slaap Fabeltjes

 
Iedereen doet het, de één wat meer dan de ander, maar we kunnen er niet onderuit komen; Slapen. Vandaar dat ik dit lijstje heb samengesteld met fabeltjes over slapen. Want help een kopje kruidenthee of een intense work-out écht voor je naar bed gaat?
 

1. Een glas wijn voor het slapen doet je beter in slaap komen.

In alcohol als wijn zit inderdaad een stofje die ervoor kan zorgen dat je beter slaapt, maar de kans is groot dat je vaker wakker zal worden en onrustig zal slapen. Dus misschien is het handig voor een power-nap, maar zeker niet voor een lange nacht.

2. In slaap vallen voor de tv is niet erg.

Niks beïnvloed je slaap zo erg als het zien van kunstmatig licht. Licht van je tv, smartphone of laptop zorgen ervoor dat een slaap-inducerend hormoon onderdrukt wordt. Het is dus niet verstandig om vlak voor je gaat slapen één van deze dingen te doen.

3. Sporten voor het slapen kan geen kwaad.

Minder dan drie uur voordat je gaat slapen sporten, zorgt ervoor dat de kwaliteit van je slaap minder is. Eerst zei men dat het sporten ervoor zou zorgen dat je helemaal niet goed in slaap zou kunnen komen. Maar uit onderzoeken blijkt dat het voornamelijk om de kwaliteit van de nachtrust gaat.

4. Kruidenthee doet je beter slapen.

Hoewel kamille, citroenmelisse, hop en passiebloem allemaal te prijzen zijn voor hun slaap-bevorderende eigenschappen (zijn vaak te vinden in "slaap-formule" tea blends), blijkt uit studies dat de effecten niet tot nauwelijks te zien zijn. Het maakt dus geen verschil of je een ''Slaap Lekker'' thee drinkt voor je gaat slapen.

5. Je kan slaap inhalen.

Het is niet waar dat je helemaal geen slaap in kan halen. Uit onderzoek blijkt dat je na één nacht slecht slapen, je het goed kan maken in het weekend. Maar als je meer dan twee dagen te weinig slaapt, is het onmogelijk om dat nog in te halen.

6. Een warm glas melk drinken helpt je in slaap te vallen.

Melk bevat een stofje genaamd tryptofaan. Zuiver tryptofaan heeft hypnotiserende effecten, maar wat ervan in melk zit heeft niet genoeg invloed op je lichaam. Vandaar dat warme melk geen wonderslaapmiddeltje is.

Tot morgen,

Julie Joanne

2 opmerkingen:

  1. echt een leuk en grappig artikel, veel dingen had ik niet gedacht!
    groetjes
    Naomi (van feaudy)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuk artikel! Erg leuk om te lezen :D van thee of melk drinken voor het slapen slaap ik juist alleen maar slechter, omdat ik dan om vier uur 's nachts ineens naar de wc moet haha ;) dus dat doe ik nooit.

    BeantwoordenVerwijderen