3.5.14

10 Leertips

Nog 9 dagen en dan is het zover. EXAMENS! De rillingen lopen nu al over m'n rug terwijl ik me door de stapels geschiedenis aantekeningen heen worstel. Leren is nooit leuk, of het nou een lijst met woorden of een examenbundel is. Toch zijn er een hoop tips en tricks die je helpen effici├źnter te leren.
Here we go
 

Inhoudelijk:

 
Ezelbruggetjes
Maak voor jezelf logische verbanden en probeer eens een acroniem te vormen (DIY - Do It Yourself). Daarnaast kun je muziek, rijm of ritme gebruiken om informatie beter te onthouden. Het is niet voor niets dat je muzieknummers snel uit je hoofd kent en mee kunt zingen.
 
Woordweb
Neem een begrip of persoon, zet die in het midden van een blad en verbind er begrippen en gebeurtenissen aan. Zo ontdek je zelf de verbanden en zie je het grotere plaatje.
 
Ontwijk samenvattingen
Vele zullen het met mij oneens zijn, maar het maken van samenvattingen kost erg veel tijd en breng je meestal niet ver. Natuurlijk kan het zijn dat je een pro bent en het voor jou wel erg goed werkt, maar voor de meeste mensen wordt het een kwestie van overschrijven omdat ze niet weten waar de nadruk op moet liggen.
 
Verschillende leervormen
Probeer verschillende manieren uit zodat het leren interessant blijft. Denk aan: Briefjes op je spiegel plakken met begrippen erop, de stof uitleggen aan iemand anders, iets zeven keer herhalen, hardop voorlezen (je brein herinnerd je eigen stem goed), YouTube filmpjes met uitleg enz.
 
YouTube
Ik noemde YouTube al kort hierboven, maar onderschat deze mediavorm niet. Zoek eens naar ''Jortgeschiedenis'' of ''economieacademy'', er zal een wereld voor je opengaan.
 

Praktisch:

 
Rustige omgeving
Het is belangrijk dat je bureau opgeruimd en rustgevend is. Haal zoveel mogelijk overbodige voorwerpen weg en zorg dat de ruimte waar je in leert goed geventileerd is. Stress je te veel? Probeer dan eens een lavendel geurkaarsje te branden.
 
Muziek
Hier kan ook over getwist worden, maar voor mij werkt muziek niet. Het is altijd even wennen als je helemaal stil aan e slag moet, maar muziek leidt af en zorgt voor onrust. Kun je echt niet zonder? Probeer dan eens naar klassieke muziek te luisteren (of muziek die je niet goed kent zodat je niet mee gaat zingen).
 
Pauzes
Het is erg belangrijk om jezelf een break te geven. Ben je gek op het kijken van YouTube filmpjes? Spreek dan met jezelf af dat je elk halfuur twee filmpjes mag kijken. Wissel je harde werk af met beloningen zodat je het leren langer volhoudt.
 

Lichamelijk:

 
Algemeen
Slaap goed! Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om voor elven te gaan slapen, maar zorg ervoor dat je uitgerust wakker wordt (Klik hier voor 10 slaap fabeltjes). Daarnaast is het belangrijk om lekker in je vel te zitten. Sporten en goede voeding kan hierbij helpen.
 
Eten
Eet liefst vette vis die veel omega 3 vetten bevat. Deze vetten helpen je hersenen. Eet geen verzadigde vetten en suikers (dus geen chips en frisdrank) als je gaat leren. Proteïne, fruit en groente zijn wel goed. Zorg dat je buikje gevuld is maar niet te vol. Een volle maag gebruikt veel zuurstof, wat ten koste gaat van je hersenen. Daarnaast is het heel belangrijk om veel water te drinken.
 
Concentratie
Koffie, suiker, ontbijt, vis, noten, chocola, granen en blauwe bessen zijn allemaal wondermiddeltjes als het op concentratie aankomt.
 
Tot slot, heb ik een aantal YouTube filmpjes van het ''WatchWellCast'' kanaal die je zeker zullen helpen.
 

 
 
Love,

Julie Joanne

5 opmerkingen:

 1. Haha, dit is toevallig. Ik zou nu eigenlijk moeten gaan leren, maar ik dacht 'laat ik nog even op bloglovin' kijken' en het eerst wat er staat is 10 leertips! Goede tips trouwens. Ik leer wel altijd met muziek, maar ik denk dat dat erg per mens verschilt. Nu ga ik dan toch maar echt leren! Succes! Xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hhaha, ja heel herkenbaar, ik zou nu ook moeten leren :(
   xx Julie
   p.s. Succes!

   Verwijderen
 2. Handig, ik heb nog 1 toetsweek dit jaar en dan zomervakantie haha :). Ik maak altijd samenvattingen en ik wil een zo rustig mogelijk plekje hebben. Kan niet echt tegen geluid als ik goed wil leren haha. Het liefst leer ik zonder pauzes en dat klinkt misschien raar, maar als ik eenmaal begonnen ben hoef en ik 'zit er echt in' dan moet ik juist geen pauze nemen.. anders ben ik mijn concentratie kwijt haha! Dus ik neem niet vaak pauzes.. oeps.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is juist heel goed van je dat je zonder pauzes door kan gaan!
   Succes met leren :)
   xx Julie

   Verwijderen
 3. Leren is voor mietjes!

  BeantwoordenVerwijderen