24.12.13

The pressure to be perfect (deel 1)

 
Als je in de puberteit komt word het normaal gevonden dat meningen van anderen je meer beïnvloeden dan op een latere leeftijd. Jongeren passen zich aan aan de laatste mode, dragen kilo’s make-up en zijn bereid compleet te veranderen om ‘’normaal’’ gevonden te worden. De wereld die wij kennen word gekenmerkt door perfectie. Dikke mensen worden als lelijk weggezet, terwijl de slanken vingers in hun kelen steken om nòg dunner te ogen. Jaarlijks geven jonge meisjes bakken met geld uit aan make-up en andere cosmetica. En dat alles om hét perfecte beeld te creëren wat wij dagelijks zien op tv, in reclames en op internet.

De invloed die media heeft op ons, is zo groot dat het ons doen en laten drastisch vormt. De media schaaft, en schaaft aan de maatschappij, tot het perfect is. Maar wij mensen zijn nooit tevreden en zullen iets wat we zijn of bezitten nooit ‘’perfect’’ vinden. De maatschappij blijft hierdoor steeds weer veranderen, en de mens veranderd mee. Perfectie kan dus niet langer als onschuldig beschouwd worden.
Maar wat is dat ‘’streven naar perfectie’’ nou eigenlijk? Eén specifiek antwoord is niet te geven, aangezien iedereen een andere realiteit heeft.
Eén van Plato’s beroemdste passages ‘’De allegorie van de grot’’ legt dit duidelijk uit. Hij verteld hier over drie gevangenen in een grot, die al hun hele leven lang vastgeketend zitten. Achter hen brand een groot vuur. Tussen de gevangenen en het vuur loopt een weg waar dagelijks mensen en dieren voorbij lopen. De mannen zien op de wand voor hen schaduwen van de mensen op de weg, waarvan de stemmen veranderen in echo’s. Als één van de gevangenen wordt vrijgelaten en de wereld krijgt te zien zoals wij hem kennen, rent hij terug naar zijn vrienden in de grot. Hij probeert uit te leggen wat hij buiten de grot heeft gezien, maar het enige wat de gevangenen waarnemen is een echo en zijn schaduw op de wand. De boodschap komt hierdoor niet over, en voor de gevangenen zal het dus nooit duidelijk worden wat er buiten de grot gebeurt. De enige realiteit die de gevangenen kennen is wat zij zien op de wand. Maar dat betekent niet dat de wereld buiten de grot niet bestaat.
 
Dit is één van de eerste hoofdstukken van het profielwerkstuk dat ik samen met een vriendin gemaakt heb. Het onderwerp is ''De invloed van multimedia op jongeren en hun visie op perfectie''. De komende week zal ik waarschijnlijk nog een hoofdstuk posten.
 
Tot morgen,

Julie Joanne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten