8.3.14

Het leed wat het kiezen van een vervolgopleiding heet


Na vier jaar lang rustig in mijn opblaasbootje te hebben rond gekabbeld ben ik in een stroomversnelling terecht gekomen. Het water spat van beide kanten tegen het plastic en de waterval komt steeds dichterbij; Het is tijd om een vervolgopleiding te kiezen.

Laat ik beginnen met mijn woede over het feit dat ik op deze leeftijd al een levensbeslissende keuze moet maken. Het is toch niet normaal dat je op je zestiende al moet weten wat je de rest van je leven wil doen? Ik kan nog maar net m'n veters strikken! Jammer genoeg kan ik niet veel aan de situatie veranderen en zal ik mij toch echt voor 1 mei 2014 moeten inschrijven bij een opleiding.

Vandaar dat ik op onderzoek ben uitgegaan. Want wat vind ik nou eigenlijk echt leuk om te doen? Het antwoord daarop was niet erg nuttig. Zo vind ik het leuk om te bloggen, YouTube filmpjes te kijken tot half drie 's nachts, mijn schriften vol te kliederen met tekeningetjes van dansende dino's, en vooral veel chocola te eten.

Na een aantal deprimerende beroepskeuzetesten waar steeds de veel te brede term ''kunstenaar'' uitkwam, heb ik de moed tijdelijk opgegeven.

Stiekem wist ik heel goed wat ik wilde, namelijk de wereld van make-up, grime en visagie in. Maar al dat soort opleidingen zijn particulier, wat inhoud dat de overheid ze niet financiert d.m.v. studiefinancieringen en je dus zelf de opleiding moet betalen. En aangezien ik de geldboom in mijn achtertuin nog niet heb gevonden, blijft dit slechts een droom.

Op het moment heb ik mijn zinnen op De Willem de Kooning Academie gezet. De richting ''Docent beeldende vormgeving'' spreekt mij namelijk wel aan. Maar als ik dan bekijk waarom deze opleiding mij aanspreekt, dan is het enige wat ik kan zeggen ''Het lijkt me gewoon leuk''. Vandaar dat de twijfel met de dag groter wordt. Want wat als het helemaal niet iets voor mij blijkt te zijn? Dat zou betekenen dat ik van school moet veranderen, wat erg slecht uitkomt aangezien er vanaf 2015-2016 een nieuwe studiefinanciering regeling komt die niet erg rooskleurig oogt.

De conclusie is nu, dat ik nog niet weet wat ik wil en het maart is. Alle vrije tijd die ik heb wordt opgeslokt en uitgebraakt door het leren van examens. Mijn enige hoop is proefstuderen
bij WDKA in april. Als dat bevalt, weet ik wat ik ga doen, zo niet, dan graaf ik een tunnel naar China en verander ik mijn naam in Ying om vervolgens een vredig leven te leiden in een bos vol magische wezens die nooit een vervolgopleiding hoeven te kiezen.

Misschien is zakken zo slecht nog niet.

Love,

Julie Joanne

4 opmerkingen:

 1. Oowh Julie, ik weet bijna zeker dat het je wel gaat lukken!!! Je gaat gewoon slagen!!! En een geweldige vervolgopleiding doen!!! Als je (nutteloos) advies wilt of gewoon iemand om je frustraties bij kwijt te kunnen ben ik er voor je!!! Xx Gwennie
  ps. weet niet precies waarom ik zo veel uitroeptekens gebruik, sorry
  pps. IK KRIJG GEEN STUDIEFINANCIEREING!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Studiekeuzes zijn irritant, Verschrikkelijk Irritant. En oh bestond er maar een beroep waarbij je de hele dag dit kon doen haha: 'Zo vind ik het leuk om te bloggen, YouTube filmpjes te kijken tot half drie 's nachts, mijn schriften vol te kliederen met tekeningetjes van dansende dino's, en vooral veel chocola te eten.'

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben het helemaal met je eens. Mijn vriend heeft onderwijskunde gestudeerd, en heb met hem vaak ook de discussie gehad dat ik het belachelijk vind dat je op zo een jonge leeftij al een studie moet kiezen. Zelf had ik al helemaal voor ogen welke opleiding ik ging doen toen ik 16 was. Maar zag heel veel leeftijdsgenoten om mij heen stoppen met de opleiding. Veel scholen bereiden je ook helemaal niet goed voor vind ik. Ik hoop dat je ondanks alles een fijne opleiding/studie gaat vinden. Liefs Svenja.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het kiezen blijft inderdaad ontzettend lastig! Ik heb eerst 3,5 jaar een richting gedaan, waar ik uiteindelijk toch niet in wilde werken. Een jaartje reizen of gaan werken, om betere keuzes te maken vind ik nooit een slecht idee!

  BeantwoordenVerwijderen